Een villa met on-Tilburgse allure, maar waar blijft toch die koper?

TILBURG - ‘Middels de eikenhouten voordeur met glas-in-lood zijramen en bovenlicht, bereikt u de vestibule met wandlambrisering en vloer van groen marmer, welke toegang biedt tot de riante ontvangsthal met de driedelige grenen trappenpartij met twee bordessen naar de verdiepingen’.

En dat is, in makelaarstaal, nog maar het begin van een papieren rondgang door villa Mariënhof aan de Bredaseweg in Tilburg. Wie daar warm van wordt, en flink wat te verspijkeren heeft, kan komende zaterdag ook écht komen rondkijken. Twee makelaars, Appels in Goirle en Cato in Eindhoven, werpen een ‘open huis’ in de strijd om eindelijk die ene koper te vinden. ,,Ik heb daar alle vertrouwen in”, zegt Floor Appels van de Goirlese makelaardij. ,,Het is een mooi pand.”


Huis en tuin zijn samen rijksmonument 

Niemand die dat weerspreekt. Zowel de villa uit 1916, die nog bijna als toen oogt, als de 18.000 vierkante meter grote tuin rondom hebben on-Tilburgse allure. Ze zijn een ensemble en samen rijksmonument.

Maar ja, het staat al wel vier jaar te koop. In het begin voor 949.000 euro, nu voor 1,6 miljoen. Maar daarmee - en dat maakt het verschil - verwerft de koper alles. Dat was aanvankelijk niet zo: de grond zou in erfpacht worden uitgegeven.

,,Dat was wel een struikelblok”, erkent Jos van Dieten, rentmeester bij Staatsbosbeheer. ,,Er zijn serieuze kandidaten geweest, maar erfpacht wilden ze niet. Dat ligt in deze regio lastiger dan in bijvoorbeeld Amsterdam.”


De erfenis van een textielheer 

Staatsbosbeheer is al sinds 1986 eigenaar, dankzij een schenking van Charles Janssen. Hij was de zoon van bouwheer Jos, directeur van textielververij De Regenboog. Die liet de fameuze landschapsarchitect Leonard Springer de tuin aanleggen.

Staatsbosbeheer wilde niet langer het beheer van villa en tuin op zich nemen. ,,Het past ons beter ons geld te investeren in de bosgebieden. Dit bezit sluit daar niet bij aan”, zegt Van Dieten. Via de erfpacht zou er toch nog enige grip blijven, maar dat is dus passé.

De regels rondom rijksmonumenten garanderen toch nog wel bescherming, stelt de rentmeester. Het bestemmingsplan ook, meent de makelaar. Betekent dit dat ontwikkelaars of beleggers de oprijlaan van Mariënhof beter kunnen mijden? Appels: ,,Particuliere bewoning is de eigenaar het liefst. Onder voorwaarden is ook ander gebruik mogelijk. Maar dat is aan Staatsbosbeheer. En aan de gemeente.” Van Dieten laat weten dat ‘substantieel extra bouwvolume’ niet bespreekbaar is.

De verkoopprijs stond al eens op 1,85 miljoen, daar ging recent dus bijna drie ton vanaf. Appels: ,,In Tilburg ligt zo’n object toch wat minder gemakkelijk in de markt dan in sommige andere gemeenten. Dan moet je een keer aan die knop draaien.” De prospectus meldt wel: ‘Deze vraagprijs geldt exclusief bij particuliere bewoning.’ Dan weten zakelijke gegadigden dat ook vast. 

 

Bron: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/een-villa-met-on-tilburgse-allure-maar-waar-blijft-toch-die-koper~ae325d4e0/

 

Nike sneakersWoman Shoes