Berg 35
NUENEN

Dit monumentale herenhuis is een bijzonderheid: het is namelijk nog nooit eerder op de markt geweest! Voor het eerst in de geschiedenis komt het nu te koop, en is daarmee een buitenkans voor een koper die het historisch belang – ook van de locatie – op volle waarde weet te schatten.

Hoe oud het huis precies is, is onbekend, aldus de huidige eigenaren. Het gemeentearchief geeft als bouwjaar rond 1830, maar een bouwhistoricus schatte het al op minstens driehonderd jaar: “Hoe dan ook, dit huis heeft Vincent van Gogh nog voorbij zien lopen. Misschien heeft hij het wel geschilderd… Maar we hebben helaas geen tekeningen of zo gevonden.”

Het wordt bewoond door de vierde generatie van dezelfde familie. De betovergrootvader van de heer des huizes liet het oorspronkelijke, kleinere huis bouwen als familiewoning voor de erachter gelegen stoomtimmerfabriek die hij stichtte: “Hij begon met een werkplaatsje en uiteindelijk werd het een grote hout- en timmerfabriek die bijna een eeuw heeft bestaan en het oorspronkelijke Nuenense telefoonnummer 1 had. Er heeft altijd iemand van de familie gewoond.”

Dit gemeentelijk monument is gerust riant te noemen. Te ruim zelfs voor de huidige eigenaren die – nu hun kinderen het ouderlijk huis verlaten – toch met wat pijn in het hart na twintig jaar kleiner gaan wonen: “Het is een karakteristiek pand, zo is er geen tweede ter wereld. De plek is fantastisch, het authentieke centrum van Nuenen bij het Vincentre en het voormalige woonhuis van Vincent van Gogh.”

Dat de familie thuis was in hout, bouw- en timmerwerken, is overal in de woning te zien. De op maat gemaakte, klassieke trap met balustrade is van hoge kwaliteit en prachtige teak. Boven zijn dakspanten en -balken liefdevol in de stucwerkplafonds en -wanden zichtbaar gehouden. Her en der zijn er zelfs nog volhouten schrotenplafonds die de dakisolatie afwerken.

Omdat het al zo lang in de familie was, hebben de huidige eigenaren het pand altijd heel goed onderhouden: “We vinden het zo’n fijn en mooi huis. Daarom hebben we ook stuk voor stuk alle kamers gerenoveerd. We zijn er altijd mee bezig geweest omdat we vinden dat het huis er top moet blijven uitzien.”

De overzichtelijke indeling op de begane grond opent perspectieven voor bijvoorbeeld werken, salon of praktijk aan huis of inwoning van een aandacht- of zorgbehoevend familielid. Met relatief eenvoudige ingrepen kunnen daarvoor bijkeuken, werkkamer 1 en werkkamer 2 geschikt worden gemaakt zonder ook maar enigszins aan leefruimte in te leveren.

Privacy
Het monumentale pand combineert de centrale locatie met privésfeer. Het klassieke sierhek aan de straatzijde voorkomt dat publiek direct langs gevel en ramen wandelt. Overal is het pand voorzien van dubbel glas dat ook geluid weert.

De achtertuin is zelfs opvallend rustig. De afschermende coniferen links houden inkijk tegen – alleen het klokkentorentje van het Vincentre is te zien en te horen - evenals de volwassen lei-peren en magnolia, terwijl het overkapte warandeterras bij het zwembad helemaal privédomein is.

5 PLUSPUNTEN VAN DEZE MULTIFUNCTIONELE, MONUMENTALE WONING MET PARKEREN OP EIGEN TERREIN

1. De allermooiste centrum-locatie van Nuenen: pal tegenover de beroemde lindeboom, op twee deuren van het Vincent van Gogh centrum Vincentre en tussen diverse gemeentelijke en rijksmonumenten.
2. Riant veel ruimte op zowel de begane grond als de eerste verdieping, met zeven slaap- of werkkamers, drie badkamers, een open leefkeuken met manshoge provisiekelder plus een diepe living met verhoging (waar vroeger een bedstee was).
3. Een rustige tuin op zonzijde over de volle breedte van het huis, met volop privacy, buitenverblijf, groot zonneterras, gazon, perken en volwassen bomen.
4. Persoonlijke wellness, in de warande achter het zwembad, met Finse sauna, jacuzzi, buitenkeuken en zithoek, plus bijgebouw met extra douche en toilet.
5. Voor de allereerste keer op de woningmarkt; dit gemeentelijk monument is altijd in het bezit geweest van de familie die het bouwde aan het begin van de negentiende eeuw.

KENMERKEN

Bouwjaar: circa 1830, wellicht eerder
Perceeloppervlakte: 654 m²
Woonoppervlakte woning: circa 300 m²
Oppervlakte overige inpandige ruimte (kelder): circa 9 m²
Oppervlakte poolhouse met sauna: circa 27 m²
Oppervlakte bijgebouw met badkamer: circa 24 m²
Totale oppervlakte: circa 360 m²
Inhoud villa exclusief bijgebouwen (conform meetcertificaat): circa 1225 m³

INDELING

Dit monumentale herenhuis is waarschijnlijk gebouwd rond 1836. Het heeft altijd dienstgedaan als familiewoning voor de eigenaren van de er achterliggende stoomtimmerfabriek en is tussentijds naar achter uitgebouwd. De huidige eigenaren hebben het altijd perfect onderhouden en kamer voor kamer gerenoveerd. Verfijnd detail: alle massieve houten binnendeuren zijn authentiek en gemaakt in de eigen timmerfabriek.

BEGANE GROND

Een sierhek scheidt de voorgevel van het trottoir, zodat er geen publiek pal langs de ramen kan lopen. Een opening in het sierhek voert naar de authentieke en robuuste voordeur met daarboven een antiek glas-in-loodraam.

ONTVANGSTHAL
Bij de entree zijn de strak gestuukte plafonds voorzien van fraaie sierlijsten. Links naast de deur naar de grote leefkeuken is een garderobekast op maat gemaakt. De deur rechts gaat naar de grote living over de volle diepte van het huis.

PORTAAL
Links in de hal is een open doorgang in de robuuste muur naar het trapportaal met vide. De bijzonder fraaie teakhouten trap voert met een hoek van negentig graden naar de zeer ruime overloop, met een bijpassende balustrade. De hoge, open ruimte is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld een klassieke of moderne kroonluchter die langs de trap af hangt. Achterin het portaal is overdwars een ruim toilet met zwevend closet en fonteintje. De deur naast de trap voert naar werk-/hobby-/slaapkamer 2, waar momenteel een schoonheidssalon is gevestigd.

DE WOONKAMER
Deze is ontworpen door de Nuenense binnenhuisarchitect François Hannes die ook diverse sterrenrestaurants vormgaf. In de gestoffeerde trap naar de open opkamer, (de voormalige bedstee), is de televisie met elektrische lift verwerkt. Blikvanger is de robuuste schouwpartij met daarin de open houthaard en de houtnis.

De opkamer ligt boven de proviandkelder en is voorzien van een op maat gemaakte wandkast. In het strakke stucplafond zijn bijzondere spots ingebouwd. De hoge ramen geven uitzicht op het pleintje met terras en de lindeboom, terwijl het isolatieglas het geluid tegenhoudt.

OPEN LEEF- EN EETKEUKEN
De bijzonder ruime woonkeuken heeft openslaande, dubbele deuren naar het terras in de achtertuin, met ernaast een groot raam dat ook uitkijkt over de achtertuin. Rechts is de deur naar de authentieke proviandkelder. De zwevende kastenwand met nis als werkplekje blijft achter. Oorspronkelijk stond hier een wand die keuken van eetkamer scheidde. De gehele keuken is strak gestuukt en in een verfijnde duifgrijze tint geschilderd.

Tegen het grote kookeiland met halogeenkookplaat met afzuiging en geïntegreerde verlichting, is plaats voor een zes- tot acht-persoons eettafel. Het doorlopende werkblad met 1.5 spoelbak is van heel donkergroene natuursteen. De vaatwasser en de koelkast zijn ingebouwd.

KELDER
Vanuit de leefkeuken is er een deur naar de authentieke, gewelfde en manshoge kelder. De oorspronkelijke houten trap van enkele treden voert naar dit souterrain. De ruime kelder is in het midden ongeveer 1.70 m hoog. Vanwege het constante klimaat en het ontbreken van daglicht is deze ook zeer geschikt als wijnkelder.

BIJKEUKEN
Pal naast de keuken ligt de zeer ruime bijkeuken. Deze is voorzien van een uitstortgootsteen, een vrieskast, aansluitingen voor wasmachine en droger, een heteluchtoven, een magnetron en een grote kastenwand voor veel bergruimte. Het raam in de zijgevel kijkt uit op de achterom waar ook een auto geparkeerd kan worden. De achterdeur voert rechtstreeks naar de achtertuin.

WERK-/HOBBY- OF SLAAPKAMER 1
Via de bijkeuken is ook de hoekkamer bereikbaar. Deze is nu in gebruik als gaming- en chillroom voor de jeugd maar ook zeer geschikt als extra slaap- of werkkamer. De twee ramen in voor- en zijgevel laten veel fijn daglicht toe. Bijzonder: deze kamer huist al sinds jaar en dag de authentieke en grote bedrijfskluis die half in de zijmuur is gebouwd.

WERK-/HOBBY- OF SLAAPKAMER 2
Deze is momenteel uitgerust als schoonheids- en pedicuresalon en voorzien van een vaste kastenwand met wasbak. Het raam in de voorgevel kijkt uit over het plein met terras en prieellinde.

MOGELIJKHEDEN VOOR INTERN APPARTEMENT
Oorspronkelijk waren werkkamer 1 en 2 één grote kamer; de scheidingsmuur is niet dragend en kan worden verwijderd, of er kan een deur in worden gemaakt. Door in het eerste gedeelte van de bijkeuken - waar afvoer en wateraansluiting zijn - een badkamer te maken, kan in deze hoek van het pand een zelfstandig (senioren)appartement of een kangoeroewoning worden gecreëerd, geschikt voor een inwonend familielid dat verzorging of zorg nodig heeft.

INDELING EERSTE VERDIEPING

Via de vaste teakhouten trap vanuit de ontvangsthal komt u op de fraaie vide met veilige balustrade. Daar zijn direct maar subtiel de antieke houten balken zichtbaar die overal door het huis zitten. De grote overloop heeft invallend daglicht uit de dakkapel.

SLAAPKAMER 3
Deze ruime ouderslaapkamer heeft twee grote Velux dakramen met verduistering die uitkijken over de achtertuin. Er zijn een op maat gemaakte kastenwand over de volle lengte van de kamer en een eigen deur naar de grote badkamer.

BADKAMER 1
Deze ruime badkamer is van alle gemakken voorzien, zoals een kastenwand, een aparte douchecabine met dubbele sproeier en een grote wastafel met spiegel. Het ligbad is fijn geïnstalleerd onder het dakraam. De badkamer is ook vanaf de overloop toegankelijk.

SLAAPKAMER 4 – 5 - 6
Alle drie de slaapkamers hebben een prettige grootte en daglicht via Velux dakramen met verduistering. Er is ruim voldoende ruimte voor een tweepersoonsbed, bureau of zitje en kasten. Kamers 5 en 6 zijn bereikbaar via de verhoging in de overloop van twee treden.

KLEED-/SLAAPKAMER 7
Deze compacte slaapkamer is zeer geschikt als baby- of logeerkamer - onder meer vanwege de vaste wastafel en de ligging naast de extra badkamer – maar er is ook een kastenkamer van te maken. Onder de dakschuinte is een fraaie ladenkastenwand op maat geïnstalleerd. De vloer is bekleed met praktisch laminaat.

BADKAMER 2
Voor kinderen en gasten is er een apart toilet met erachter een douchecabine.

BERGKAMER (SLAAPKAMER 8)
Deze ruimte doet nu dienst als berging en kastenkamer. De cv-ketel is tegen de zijwand geïnstalleerd. Er zit een dakraam in, maar met een groter exemplaar is deze ruime kamer ook prima geschikt als extra slaap- of werkkamer.

EVENTUELE TWEEDE VERDIEPING

In de gehele punt van het dak is desgewenst nog extra bergruimte te creëren door er een bergzolder met bijvoorbeeld vlizotrap te maken.

TUIN MET ZWEMBAD EN OVERKAPT TERRAS MET SAUNA

De tuin over de volle breedte van het herenhuis is van alle gemakken voorzien en geeft een permanent vakantiegevoel. Het buitengebeuren is helemaal omheind met een stenen muur en er zijn op diverse plekken buitenstopcontacten. In het hoekje bij de coniferen is de aansluiting voor een grondwaterpomp voor de tuinberegening.

TERRAS
Over de volle breedte van het herenhuis ligt een ruim terras van Chinese lei, waarvan ook de tuinpaden zijn gemaakt.

TUIN
De tuin zelf is gevuld met gazon, een volwassen magnolia, grote hortensia’s, rododendron, Japanse esdoorn en diverse buxus- en lavendelstruiken. Hoge taxusbomen, coniferen en lei-peren bewaken de privacy. De coniferen kunnen desgewenst fors teruggesnoeid (of verwijderd); erachter ligt weliswaar het glazen trappenhuis van Vincentre maar dat is uitgerust met melkglas.

WARANDE & WELLNESS
In het overkapte warandeterras aan het zwembad, is ruimte voor een loungehoek en buitenkeuken met gootsteen. De overkapping is van fraai vakwerk in hout en uitgerust met een verwarmingslamp. Ook zit er een aansluiting voor een beamer om films en sportwedstrijden op de grote muur te kunnen projecteren. De ledverlichting is in kleur te programmeren.

De overkapping en muren zijn geïsoleerd. Door de open bogen te voorzien van bijvoorbeeld glazen puien is er een woonwaardig bijgebouw van te maken.

Aan de linkerzijde zijn de Finse saunacabine – geschikt voor 2-4 personen – en de technische ruimte met bergruimte en de pomp-, filter- en verwarmingsinstallatie van het zwembad.

ZWEMBAD
Het fijne bad meet circa 9.00 x 4.00 m en is 1.50 m diep, met aan één zijde een vaste trap. Rondom ligt een houten omloop. Er is een geïntegreerd roldek ter isolatie en valbeveiliging voor kinderen. In de hoek bij de coniferen is nog ruimte voor een zitje; de huidige eigenaren hebben er een grote jacuzzi staan.

BIJGEBOUW MET BERGING EN BADKAMER

Aan de rechterkant van de tuin voert een deels overkapt pad met Chinese lei naar het bijgebouw, dat onderdeel is van een groter geheel. De gang is geschikt voor het droog bewaren van haardhout.

Vooraan in het bijgebouw is een badkamer met wc en douche voor gebruik bij het zwembad. Daarvoor is een aparte cv-ketel geïnstalleerd. De berging is eventueel uit te breiden met een bergzolder, vanwege de beschikbare hoogte.

PARKEREN

Links van het huis is een parkeerplaats op eigen terrein, afgesloten door een sierhek. Er is een mogelijkheid om ontheffing te krijgen bij de gemeente om openbaar te parkeren.

Nuenen voert voor het centrum namelijk het zogeheten blauwe-zoneparkeren (met een parkeerschijf) van maximaal twee uur in van maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 19.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur. Als bewoner komt u in aanmerking voor een gratis ontheffing op maximaal twee kentekens, als u binnen de blauwe zone woont en geen of maximaal één parkeerplaats bij de woning hebt.

Door de houten schutting iets te verplaatsen is er, indien gewenst, wel degelijk een tweede parkeerplaats op eigen terrein te creëren.

LOCATIE EN UITZICHT

Dit monumentale pand ligt werkelijk in hartje Nuenen; het oorspronkelijke centrum van dit charmante dorp. Het is er altijd levendig, dankzij de gezellige horeca, uitstekende restaurants en bijzondere winkeltjes.

Het driehoekige, pittoreske plein voor de deur kent een beroemde ‘bewoner’: de oudste en dikste zomerlinde van het land. Een deel van de stam staat in de hal van cultureel centrum Het Klooster. De unieke boom is (waarschijnlijk) 400 jaar oud en heeft een stamomtrek van circa 6,5 m. Onder deze prieellinde, op het terras van De Koffiedrinkers lunch & restaurant, is het goed toeven. De monumentale linde blijft fier staan dankzij de leiconstructie.

KENMERKEN

Status
Verkocht onder voorbehoud
Vraagprijs
€ 1.000.000,-
k.k.

BOUWVORM

Soort object
Woonhuis
Soort woning
Villa
Type woning
vrijstaande woning
Bouwjaar
1830
Bouwvorm
bestaande bouw
Ligging
in centrum

INDELING

Woonoppervlakte
300 m2
Perceeloppervlakte
654 m2
Inhoud
1 225 m3
Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
6
Aantal woonlagen
2

ENERGIE

Isolatie
dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas
Warmwater
c.v.-ketel

BUITENRUIMTE

Tuin
achtertuin, zijtuin
Hoofdtuin
achtertuin
Achterom
ja
Kwaliteit tuin
fraai aangelegd

PARKEERGELEGENHEID

Garage
parkeerplaats

OVERIG

Permanente bewoning
ja
Kwaliteit woning
luxe
Onderhoud binnen
goed tot uitstekend
Onderhoud buiten
goed tot uitstekend
Huidig gebruik
Woonruimte

BROCHURE

OMGEVING

REAGEREN

Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

Cato Makelaars BV
Beemdstraat 5
5653 MA Eindhoven
Klik hier voor de routebeschrijving


040 - 29 00 620
info@catomakelaars.nl


KVK 11063557
BTW NL815207694B01

Ons kantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur.
Buiten kantoortijden maken wij graag een persoonlijke afspraak met u.